6 najdjelotvornijih načina da naučite njemački za početnike (i zašto su toliko popularni)

gramatika njemačkog jezika

Iako njemački jezik važi za težak i grub jezik, za početnike to ne bi trebalo da bude tako. Njemački jezik možete naučiti na više različitih načina. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko najlakših i najbržih načina kako naučiti njemački za početnike, koji će dobro doći svakome ko ima cilj progovoriti ovaj jezik.

gramatika njemačkog jezika

Odabir metode učenja njemačkog jezika za početnike?

Najveća greška koju možete napraviti jeste odabir metode. Prilikom odabira metode, morate obratiti pažnju na sljedeće faktore:

 • Vrijeme,
 • Novac,
 • Stil učenja.

Vrijeme je ključan faktor. Većina početnika želi da nauči njemački jezik što je brže moguće. Neki od njih nemaju previše slobodnog vremena i dnevno mogu odvojiti svega nekoliko minuta.

Pored vremena, morate razmotriti i budžet, odnosno finansije. Postoje metode koje su potpuno besplatne, dok druge oduzimaju desetine pa i stotine konvertibilnih maraka mjesečno. Koje su djelotvornije, pokazaćemo vam u nastavku.

Ali, prije toga, morate da obratite pažnju na još jedan jako bitan faktor, a to je stil učenja. Ne odgovara svaka metoda vašem stilu učenja. Stilovi su različiti i nekome više odgovara učenje u grupi. Drugi, pak, vole učiti samostalno.

Trenutno najpopularnije i definitivno najdjelotvornije metode učenja njemačkog jezika za početnike su:

 • Audio i video kursevi,
 • Mediji,
 • Aplikacije za učenje stranih jezika,
 • Kursevi/škole njemačkog jezika,
 • Online kursevi za njemački
 • Lernelingu metoda.

njemačke fraze i gramatika

Njemački za početnike: koje metode su najdjelotvornije i najjeftinije?

Njemački jezik za početnike možete da naučite na svom računaru. Sve što trebate jeste CD na kojem se nalaze posebno osmišljene lekcije. Iako je ovo veoma zastarjela metoda, omogućava vam da iz udobnosti svog doma savladate njemački jezik za početnike. Velika mana ove metode jeste što ne dobijate certifikat o završenom kursu.

Mediji su još jedan način kako brzo i lako možete savladati njemački za početnike. Ovo je jako popularna metoda iz više razloga. Prije svega, ovaj način učenja je veoma zanimljiv. Vrijeme za zabavu možete lako pretvoriti u vrijeme za učenje. Takođe, na taj način ćete biti izloženi izvornom govoru što može poboljšati vaš naglasak i olakšati razumijevanje izvornog govora. Zato, ako tražite zabavan i zanimljiv način učenja njemačkog jezika za početnike, konzumiranje izvornih medija je jedna od najpouzdanijih opcija.

Manje pouzdana, ali mnogo zanimljivija alternativa kursevima su popularne aplikacije za učenje njemačkog jezika za početnike. Omogućavaju vam da učite njemački jezik u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu. Neke od njih mogu kontrolisati čak i način na koji izgovarate neke riječi. Osim što je učenje jednostavno, može vam pružiti i jako puno zabave. Aplikacije su obično besplatne. One malo naprednije dostupne su po pristupačnim cijenama. Međutim, pojedine aplikacije obično zahtijevaju poznavanje barem jednog stranog jezika, najčešće engleskog. Još jedna mana ovog načina učenja njemačkog jezika jeste ta što po završetku ne dobijate priznat certifikat.

njemački jezik za početnike sa izgovorom

Kursevi, tačnije škole njemačkog jezika, veoma su popularna vrsta edukacije za sve uzraste. Postoji mnogo razloga za i protiv upisivanja kursa njemačkog jezika. Najveći, i svakako najbitniji razlog protiv, jesu finansije. Iako iziskuju mnogo novca, mnogi polaznici upisuju kurseve jezika jer nisu upoznati s drugim opcijama. Pored toga, u današnje vrijeme je teško pronaći odgovarajući kurs koji se može uklopiti u vaš budžet i raspored obaveza.

Zbog svega ovoga, pojedine škole njemačkog jezika pokušavaju ispratiti najnovije trendove i zahtjeve polaznika, pa dosta njih nudi kurseve koji vam mogu pomoći da naučite njemački online. Ove kurseve jezika možete pohađati iz vašeg doma putem Skype-a ili drugih platformi. Kursevi mogu trajati i do nekoliko mjeseci, u zavisnosti od toga koji stepen poznavanja njemačkog jezika vam je potreban. Osnovni stepen, odnosno njemački za početnike možete da savladate veoma brzo. Nakon odslušanih predavanja, slijedi online polaganje, što je uslov za dobijanje certifikata.

Da vam učenje njemačkog jezika ne bi zadavalo glavobolje, pobrinuo se Franz Reimann. On je osmislio svjetski poznatu Lernelingu metodu koja vam omogućava da savladate njemački jezik brzo i lako, za samo 14 dana. Baš kao i kod učenja njemačkog jezika putem audio i video zapisa, i ova metoda u sebi sadrži posebno osmišljene lekcije za učenje njemačkog jezika. Lekcije se sastoje od prikaza novih riječi s primjerom upotrebe. Međutim, ono što ovu metodu čini jedinstvenom, jeste to što podiže motivaciju, stimuliše mozak i ubrzava učenje njemačkog jezika za početnike. Metoda je toliko jednostavna da je prikladna za djecu, kao i za sve osobe koje do sada nisu imale kontakt s njemačkim jezikom.

Predstavljene metode poredane su po djelotvornosti. Posljednja daje najbolje rezultate za najkraće vrijeme i po najpovoljnijoj cijeni.

Razlozi zbog kojih ćete njemački za početnike najlakše i najbrže naučiti pomoću ovih metoda

Prije svega, ove metode vam pomažu da razumijete ono što učite. Čine usvajanje novog znanja znatno lakšim. Takođe, pomažu vam kako da primijenite ono što naučite.

Lišavaju vas psihološke barijere koja vas sprečava da izađete i pričate sa strancima, bez straha da ćete pogriješiti i biti ismijani.

Učenje čine jednostavnim. Poseban program, koji se koristi kao osnova u svim ovim metodama, omogućava vam da veoma brzo naučite i najkomplikovanija pravila njemačkog jezika.

Pomažu vam da uključite njemački jezik u svakodnevni život, da otkrijete sposobnosti koje niste znali da posjedujete. Na taj način čine vaš život bogatijim.

njemački jezik online za početnike

Da li je moguće savladati njemački za početnike u kratkom vremenskom roku?

Odgovor je jasan: moguće je. Uz adekvatnu metodu i sljedeće savjete, to možete i postići.

Prvo, uvjerite se da zaista želite savladati njemački jezik za početnike. Očekuje vas puno truda i rada, ali ako ste dovoljno uporni, moći ćete naučiti njemački brzo i lako.

Drugo, prihvatite svoje greške. Ne dozvolite da vas greške sputavaju. Morate shvatiti da svi prave greške i da su one sastavni dio učenja. Zato se ne ustručavajte i vježbajte, griješite.

Kod učenja njemačkog jezika za početnike, najvažnije je postaviti realne ciljeve. Nemojte postavljati visoke ciljeve samo da biste bili posvećeniji učenju. To je najveća greška koju možete da napravite. Ako ne ostvarite taj cilj, možete izazvati kontraefekat. Imajte mjeru, idite korak po korak. Neka svaka lekcija bude cilj za sebe.

Ono u čemu početnici najviše griješe, jeste to što previše vremena posvete jednom segmentu jezika, zanemarujući druge. Na primjer, prilikom učenja gramatike njemačkog jezika, početnici zapostavljaju učenje novih riječi i širenje svog vokabulara. Ako želite da budete uspješni u tome što radite i da naučite njemački brzo i lako, morate napraviti balans između učenja gramatike i novih riječi, koje možete da naučite uporedo s gramatikom.

Veoma važno je i da se okružite jezikom koji učite. Kada se kaže „da se okružite jezikom“, to podrazumijeva slušanje muzike ili radio-stanica na njemačkom jeziku, čitanje knjiga ili časopisa, gledanje filmova ili video-zapisa na YouTube mreži. Opcije su brojne, a sve su to odlični načini da budete izloženi njemačkom jeziku i da lakše usvajate nova znanja.

Još jedna jako bitna stvar jeste vježba. Jezik se uči, ali se i vježba. Potrudite se da redovno ponovite sve što ste prethodno naučili. Ne morate stalno da vježbate i ponavljate uz knjigu. Jezik možete da vježbate na različite načine. Najbolje putem govora. Zato izađite na ulicu i pričajte s turistima. Otputujte u Njemačku ili druge zemlje njemačkog govornog područja i upustite se u neobavezan razgovor s lokalnim stanovništvom. Samo tako ćete uspjeti da naučite njemački za početnike na zanimljiv način i bez poteškoća.

najbolje metode učenja njemačkog jezika

Prednosti učenja njemačkog jezika

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da naučite njemački ili bilo koji drugi strani jezik. Ovo je 6 ključnih razloga za učenje novog jezika:

 • Trenirate svoj mozak,
 • Otkrićete nove poslovne mogućnosti,
 • Upoznaćete novu kulturu,
 • Uživaćete u umjetnosti na jedan potpuno nov način,
 • Steći ćete nova prijateljstva,
 • Bićete zanimljiviji ljudima.

Ako do sad niste odlučili da li želite naučiti neki strani jezik, ovi razlozi će vam definitivno pomoći da se ponovo preispitate.

Takođe, daće vam i dodatni motiv kada je učenje njemačkog jezika u pitanju. Uz navedene savjete i adekvatnu metodu, učenje njemačkog jezika ne bi trebalo da predstavlja veći problem.

Ne zaboravite, metode su poredane po djelotvornosti i po najpovoljnijim cijenama. Najbolja metoda je predstavljena na kraju kako biste shvatili njen značaj i šta s njom dobijate. Izbor je na vama. Dobro razmislite da li ćete izabrati metodu koja daje brze rezultate po najpovoljnijoj cijeni ili ćete godinama da pohađate skupe kurseve njemačkog jezika.

Isprobajte najefikasniju i najpovoljniju metodu učenja njemačkog za početnike i savladajte jezik bez poteškoća!